Door Timo van Campen

Hoe ziet het internet anno 2023 uit?

November 11, 20235 minuten lezen
Hoe ziet het internet anno 2023 uit? banner

De trends op het gebied van webdesign en webdevelopment blijven voortdurend evolueren en veranderen. Wat vorige maand nog gloednieuw was, kan vandaag alweer als achterhaald worden beschouwd. Het internet zelf ondergaat een constante transformatie. In dit artikel zullen we een blik werpen op het internet van 2023.

Elk jaar worden binnen het domein van webdesign nieuwe trends en ontwikkelingen opgemerkt die de manier waarop websites worden vormgegeven en gepresenteerd, voortdurend veranderen. Deze verschuivingen weerspiegelen vaak veranderingen in esthetische voorkeuren, technologische vooruitgang en gebruikerservaring. Het is essentieel voor webontwerpers en ontwikkelaars om op de hoogte te blijven van deze opkomende trends om ervoor te zorgen dat hun ontwerpen modern, aantrekkelijk en functioneel blijven in een steeds veranderende digitale omgeving.

Dark mode

De ontwikkeling van de dark-modus trend is al geruime tijd aan de gang en in 2023 is het niet meer ongebruikelijk om een website of app met een dark-modus te zien. Dark-modus is inmiddels een veelvoorkomende optie geworden in tal van apps en besturingssystemen. Het valt niet te ontkennen dat de dark-modus bijdraagt aan een verbeterde gebruikerservaring. Het is echter niet noodzakelijk dat elke app of website een dark-modus moet hebben; de keuze hiervoor hangt uiteindelijk af van de aard van het bedrijf en de doelgroep.

Van 2D naar 3D

Hoewel veel websites momenteel nog in 2D zijn, zijn tal van platforms bezig met het experimenteren met 3D-ontwerpen. Door het integreren van 3D-objecten en animaties op een website, ontstaat er meer diepte, waardoor de site een tastbaarder karakter krijgt. De vormgeving van een website is van essentieel belang, aangezien dit de gebruiker meer betrokken kan houden en langer op de site kan laten blijven.

Een voorbeeld van een 3d webdesign

Frameworks, omdat het allemaal wat makkelijker gaat.

Webdevelopment is een fascinerend proces dat ten grondslag ligt aan de websites en webapplicaties die we dagelijks gebruiken. Het omvat het creëren en onderhouden van online platforms met behulp van programmeertalen, tools en frameworks. Frameworks, zoals Next.js, Nuxt.js, Vue.js en React.js, spelen een cruciale rol in het vereenvoudigen van het ontwikkelingsproces, waardoor ontwikkelaars effectiever en efficiënter kunnen werken.

Next.js en Nuxt.js zijn beide frameworks die gebaseerd zijn op React.js en Vue.js, respectievelijk. Ze zijn ontworpen om de ontwikkeling van complexe webapplicaties te vergemakkelijken door een gestroomlijnde omgeving te bieden voor server-side rendering en routing. Deze frameworks stellen ontwikkelaars in staat om dynamische en snel ladende webpagina's te bouwen met verbeterde prestaties en zoekmachineoptimalisatie.

Aan de andere kant, Vue.js en React.js zijn populaire JavaScript-bibliotheken die gebruikt worden voor het ontwikkelen van interactieve gebruikersinterfaces. Vue.js staat bekend om zijn eenvoudige integratie en flexibiliteit, waardoor het een ideale keuze is voor het bouwen van single-page applications (SPA's) en complexe front-end systemen. React.js, aan de andere kant, is geliefd om zijn componentgerichte architectuur, waardoor ontwikkelaars herbruikbare componenten kunnen maken voor een naadloze gebruikerservaring.

Het begrijpen van deze frameworks is van essentieel belang voor zowel beginnende als ervaren ontwikkelaars, omdat ze een stevige basis bieden voor het bouwen van moderne en responsieve webapplicaties. Door gebruik te maken van deze tools kunnen ontwikkelaars de ontwikkeltijd verkorten en tegelijkertijd krachtige en aantrekkelijke webervaringen creëren voor gebruikers over de hele wereld.

Een Snellere Website, Een Betere Ervaring

Websites streven niet alleen naar het tonen van een overvloed aan informatie en afbeeldingen, maar ook naar een snelle laadtijd. Het vermijden van vertragingen is cruciaal, aangezien een trage website bezoekers kan doen afhaken vanwege ontbrekende informatie of gewoonweg een lang wachttijd. Dankzij recente ontwikkelingen is het eenvoudiger geworden om de laadsnelheid van een website te optimaliseren.

Frameworks spelen een essentiële rol bij het versnellen van websites door voorgebouwde structuren en geoptimaliseerde functies te bieden. Ze vereenvoudigen het ontwikkelingsproces door herbruikbare codes en ingebouwde optimalisaties, waardoor ontwikkelaars minder tijd hoeven te besteden aan het optimaliseren van de laadsnelheid.

Bij het versnellen van websites spelen twee belangrijke concepten een rol: Server-Side Rendering (SSR) en Client-Side Rendering (CSR). SSR houdt in dat de server de webpagina genereert en deze als een kant-en-klaar HTML-bestand naar de browser stuurt. Dit minimaliseert de tijd die nodig is om de pagina te laden, waardoor bezoekers sneller toegang hebben tot de inhoud. Aan de andere kant, bij CSR, wordt het renderen van de pagina gedaan door de webbrowser van de gebruiker, wat kan leiden tot vertragingen, vooral bij complexe applicaties met veel dynamische inhoud. Het begrijpen van deze concepten kan ontwikkelaars helpen om effectieve strategieën te implementeren om de laadsnelheid te verbeteren en een naadloze gebruikerservaring te garanderen.

De tools van 2023 voor webontwikkelaars.

Naast frameworks die zijn ontwikkeld bestaan er ook speciaal ontworpen applicaties. Een voorbeeld hiervan is Spline, een website die de mogelijkheid biedt om 3D-objecten te ontwerpen en te animeren. Naast het ontwerpen zelf, stelt Spline gebruikers ook in staat om hun 3D-ontwerpen te animeren, waardoor een dynamische en interactieve ervaring wordt gecreëerd. Spline is gratis te gebruiken, maar gebruikers mogen het alleen met een watermerk op hun website gebruiken. Dankzij de eenvoudige exportfuncties is het mogelijk om met slechts één klik het ontwerp op de website te plaatsen, zonder dat er extra programmeerwerk nodig is.

Bovendien, Figma is een andere opmerkelijke tool in de wereld van webdesign en ontwikkeling. Het is een collaboratieve interface design tool waarmee teams efficiënt kunnen samenwerken aan het ontwerpen van gebruikersinterfaces, prototypes en meer. Met zijn intuïtieve interface en samenwerkingsmogelijkheden heeft Figma zich gevestigd als een van de meest populaire tools onder ontwerpers en ontwikkelaars voor het creëren van gestroomlijnde en samenhangende gebruikerservaringen.

Wordpress is nu echt wel verleden.

Terwijl we uitgebreid hebben gesproken over de opkomende trends en tools in de wereld van webdesigners en webdevelopers, is het evenzeer van belang om de aandacht te vestigen op content management tools. In een tijdperk waarin snelheid en toegankelijkheid essentieel zijn, hebben no-code en low-code websiteontwikkelingsplatforms, zoals Webflow en Squarespace, aanzienlijke populariteit verworven.

No-code en low-code platforms stellen individuen en kleine bedrijven in staat om zonder uitgebreide programmeerkennis websites te bouwen en te beheren. Deze platforms bieden intuïtieve drag-and-drop interfaces en vooraf gebouwde sjablonen, waardoor het proces van het ontwerpen en lanceren van een website aanzienlijk wordt versneld. Terwijl no-code platforms een volledig codevrije ervaring bieden, stellen low-code platforms gebruikers in staat om met enige mate van code aanpassingen te maken, wat meer flexibiliteit biedt voor geavanceerdere gebruikers.

Webflow, een toonaangevend no-code platform, staat bekend om zijn krachtige ontwerpmogelijkheden en aanpasbaarheid, waardoor gebruikers unieke en responsieve websites kunnen creëren zonder enige diepgaande kennis van codering. Aan de andere kant biedt Squarespace, een populair low-code platform, een gebruiksvriendelijke interface en een scala aan sjablonen, waardoor gebruikers snel professioneel ogende websites kunnen opzetten met minimale technische kennis.

De opkomst van deze no-code en low-code platforms benadrukt de verschuiving naar een meer toegankelijke en gebruikersvriendelijke benadering van websiteontwikkeling en contentmanagement, waardoor individuen en bedrijven met beperkte middelen en technische kennis toch in staat zijn om een sterke online aanwezigheid op te bouwen.

Conclusie

In 2023 evolueren webdesign- en webdevelopment-trends snel. Opvallende verschuivingen naar dark mode en 3D-designs, samen met frameworks zoals Next.js en React.js, markeren deze ontwikkeling. Een nadruk op snelle laadtijden benadrukt het belang van Server-Side Rendering (SSR) en Client-Side Rendering (CSR), ondersteund door tools als Spline en Figma voor 3D-ontwerp en samenwerking.

De opkomst van no-code en low-code platforms, waaronder Webflow en Squarespace, vervangt traditionele tools zoals Wordpress. Dit wijst op de groeiende vraag naar toegankelijke websiteontwikkeling voor individuen en kleine bedrijven. Kortom, de trends en tools van 2023 streven naar moderniteit, snelheid en toegankelijkheid in de webwereld.

Lees ons meest recente blogs

Ontdek de nieuwste blogs en nieuwsartikelen van Weijers.one, en lees over diverse onderwerpen.

Jouw succesverhaal begint hier!

Nieuwsgierig geworden? Laten we kennismaken.

Afspraak inplannen